Magnus Sunesson på besök

Publicerat: 2024-07-24 - 11:44

Igår hade vi återigen besök av golfkonsult Magnus Sunesson, som hjälper oss med utvecklingen av banan. Magnus har nu fått uppdraget att ta fram en så kallad Master Plan för hela anläggning.

En Master Plan innebär att vi får ett antal förslag, hål för hål, i mer detaljerad form på saker som vi behöver göra för att utveckla banan på kort och lång sikt. Den kan innehålla förslag på klipplinjer, bunkerplaceringar, helt nya sträckningar av hålen, nya placeringar av tees. Den klargör också hur banan ska skötas för att ge ett så visuellt, ekonomiskt, miljömässigt och så klart hur den ska uppfattas för att vara så tillfredsställande att spela för så många målgrupper som möjligt. Inte i form av skötselplaner gällande hur vi gödslar och dresser och vilken klipphöjd vi har utan mer i form av klipplinjer och på vilka ställen vi kan ha hög ruff och vilka träd som ska tas bort.

Hela tanken är att ha den som underlag i vår långsiktiga utveckling av banan. Processen framåt är att presentera planen för klubbens styrelse och därefter för klubbens medlemmar på årsmötet. Genom att ha en förankrad plan för utveckling av banan hos våra medlemmar säkerställer vi att banan utvecklas i rätt riktning över tid oavsett vem som är ordförande, styrelseledamot eller klubbchef. Denna process kommer få ta lite tid men vissa mindre kontroversiella beslut kommer vi genomföra relativt omgående men större beslut som eventuellt nya greener, kraftig förändring av tees och nya dragningar av hålen kommer informeras om på våra årsmöten. 

Till planen kopplas också en investeringsbudget och den är i sin tur kopplad till vår budget och totala ekonomi vilket alltid årsmötet är med och beslutar om. 

Vi tror att genom denna strukturella process med fokus på ständiga förbättringar kommer vi kunna arbeta som mest effektivt för att lyfta anläggningen år för år. Vi följer upp arbetet ett par gånger per år och utvärderar utifrån svaren vi får in från våra medlemsundersökningar.

Banvandringen

Det som framkom på banvandringen jämfört med förra året är den stora skillnaden på kvaliteten på våra spelytor. Magnus var mycket imponerad av hur fairways och greener utvecklats sedan i höstas. Det Magnus framförallt uppskattade var de nya ruffarna. Den färg och variation som de skapar var precis vad han hade i åtanke och det han saknade när han besökte oss i höstas. Det har gett banan en helt annan dimension och gjort den mycket vackrare och genom att den hålls så pass gles också möjliggör att man relativt snabbt kan hitta bollen. Det är inte enkelt att skapa på så kort tid och det är fantastiskt bra jobbat av vår banchef med personal. Vissa ruffar kommer vi dock att klippa ned där det blivit för tjockt eller för svårt för de som inte slår så långt. Detta kommer vi genomföra omgående. 

En del spännande förslag och idéer kom upp hur vi kan utveckla de hål som vi upplever som sämst på banan. Vi vill också komma åt problemet med att många av inspelen mot green ofta är dolda av kullar och bunkervallar. Här krävs det en del större ingrepp framöver men kommer göra banan klart bättre för fler och vi är säkra på att lösningarna kommer uppskattas av de flesta. Vi tittade mycket på hur vi kan förbättra den röda slinga så även den kan uppskattas av fler målgrupper. 

/Per